Program Luni - Vineri 09:00 - 17:00 // Sâmbătă 09:00 - 13:00

Telefon 022-46-37-28

Structura organelor genitale la baieti

Organele genitale sunt organele de reproducere a speciei, chiar de la naştere ne dăm seama de genul nou-născutului privind exteriorul organelor lui genitale.

Organele genitale îndeplinesc două funcţii:

ü  de reproducere (contribuie la concepere şi derularea sarcinii);

ü  sexuală (contribuie la menţinerea raporturilor sexuale).

Funcţia fundamentală a sistemului de reproducere este de a asigura continuitatea şi de a transmite caracterele ereditare urmaşilor.

O mare parte a organelor genitale la bărbat sunt expuse în afara corpului:

  • Penisul –este un organ de formă alungită şi-i format din rădăcină, corp şi cap (gland). El este alcătuit dintr-un ţesut moale cavernos, care se încordează atunci, când cavităţile sunt umplute cu sânge. În stare de repaus este moale, însă la excitaţie se măreşte în volum, devine drept şi tare (acest proces poartă denumirea de erecţie). Aceasta permite ca el să participe la actul sexual fiind introdus în vagin. Glandul penisului este sensibil la stimulaţie. Atingând culmea excitaţiei sexuale, bărbatul simte orgasmul, care este precedat de ejaculare (eliminarea spermei). La capătul penisului se află un orificiu care permite evacuarea urinei şi a spermei, care ajung la el printr-un conduct unic numit uretră.
  • Testiculele – sunt 2 glande de formă ovală care se coboară după naştere în 2 pungi numite scrot. Scrotul este un înveliş în formă de sac, localizat înapoia penisului, care protejează testiculele. Testiculele sunt organele în care, începând cu pubertatea, se produc şi se depozitează spermatozoizii şi produc hormonul sexual masculin, numit testosteron. Spre deosebire de femei, bărbaţii nu se nasc cu o cantitate anumită de spermatozoizi, producerea lor începe, de obicei, între 12-14 ani şi se produc în permanenţă. Pentru a produce spermatozoizii, testiculele au nevoie de o a numită temperatură ce trebuie să fie aproximativ constantă (cu 2 grade mai puţin decât temperatura corpului), iată de ce poziţionarea lor este în scrot şi nu în interiorul corpului. O temperatură mai ridicată duce la scăderea producerii de spermatozoizi. Testiculele nu sunt perfect gemene, pot exista mici diferenţe de dimensiune sau de poziţionare.
  • Epididim – locul unde nimeresc spermatozoizii. Epididimul are rol de transportare, depozitare şi hrănire a spermatozoizilor. El prezintă un conduct întortocheat care face legătura între testicul şi canalul deferent.
  • Ductul (canalul) deferent – este un cordon care uneşte testiculul cu uretra, prin el are loc transportul spermatozoizilor către penis.
  • Veziculele seminale – reprezintă structuri în formă de sac, aflate înapoia vezicii urinare şi secretă un lichid gros care este parte componentă a lichidului seminal.

În momentul excitaţiei sexuale spermatozoizii urcă în epididim, apoi în ductul deferent până la uretră. În timpul acesta lichidele secretate de prostată şi veziculele seminale îi înfăşoară, producând un lichid lăptos numit spermă, care transportă şi hrăneşte spermatozoizii. În timpul actului sexual, odată cu ejacularea, penisul introduce în vagin sperma împreună cu spermatozoizii.

  • Prostata – este un organ situat sub vezica urinară şi anterior de rect.
  • Glandele lui Cowper – sunt 2 glande mici care secretă un lichid ce se elimină din penis imediat după erecţie, neutralizând mediul acid din uretră. Acest lichid poate conţine spermatozoizi de la o ejaculare anterioară.