Program Luni - Vineri 09:00 - 17:00 // Sâmbătă 09:00 - 13:00

Telefon 022-46-37-28

Plimbările Stiripozitive.eu: Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” din Chișinău

Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” din Chișinău se poate mândri cu specialiști bine instruiți, voluntari activi, beneficiari mulțumiți și rezultate frumoase.

Centru de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” reprezintă un model inovator de asistenţă integrată a sănătăţii adolescenţilor şi tinerilor conform principiilor de servicii de sănătate prietenoase. Aici se includ servicii complexe ce integrează asistenţa consultativă cu cea informaţională.

Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” a fost creat în corespundere cu necesităţile reale ale tinerilor. De serviciile Centrului pot beneficia:
– adolescenţii;
– tinerii şi cuplurile;
– părinţii ce vor avea sau au copii;
– lucrătorii medicali;
– lucrătorii instituţiilor de învăţământ;
– alte instituţii ONG interesate de sănătate şi dezvoltare.

Tânărul este abordat interdisciplinar, oferindui-se asistenţă medicală, psihologică şi socială gratuită.

„Aici la Centru „Neovita” este o echipă foarte interesantă și puternică. Mă mândresc cu fiecare specialist în parte. Avem ginecologici, dermatovenerolog, urolog, psihologi, asistent social, moașă, asistentă medicală bine instruită, infirmieră și avem o echipă tânără de voluntari care doresc să aibă o adolescență frumoasă, să fie informați, și la rândul lor să informeze și alți semeni de-ai lor despre această perioadă a vieții”, afirmă Galina LEȘCO, șefa Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” din Chișinău.

Cătălina PISTOL a auzit de „Neovita” de la o prietenă care este și ea voluntar la centru. „Mă simt mai importantă în societate din moment de când am venit aici. Îmi place că la centru se vorbește foarte deschis despre dezvoltarea unui tânăr, problemele nu care se confruntă acesta și cum poate să le depășească”, zice Cătălina.

„Activez aici timp de un an de zile. Sunt și până în prezent la CSPT „Neovita”, fiindcă activitățile sunt interesante, mi-am făcut prieteni buni, atmosfera e caldă și specialiști calificați. Din păcate la școală nu ne informează despre perioada adolescenței. Aș prefera să se vorbească și la gimnaziu despre asta. Săptămâna viitoare, eu voi preda o lecție informativă pentru colegii mei”, povestește Sergiu ȚURCAN, voluntar.

De-a lungul anilor, „Neovita” a contribuit la crearea Reţelei de 38 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor de pe întreg teritoriul ţării și funcţionează ca Centru de resurse pentru această reţea și pentru specialiștii care prestează servicii de sănătate pentru tineri.

Felicia VERDEȘ a fost susținută de părinți să fie voluntară la CSPT „Neovita”.

Victor- Valentin PETCO este voluntar. A decis să vină aici, deoarece nu mai dorea să-și piardă timpul stând la calculator și făcând lucruri inutile.

Tatiana SULTAN împreună cu o parte din voluntarii Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” din Chișinău.

„Este important și părinții să vină împreună cu tinerii lor la consultație, deoarece de multe ori am înțeles că părintele nu-și înțelege copilul, nu-i oferă atenția necesară, nu-l încurazează. Din aceste motive ei nu se înțeleg cu adolescenții lor. Trebuie să vă iubiți copiii pentru simplu fapt că există, dar nu numai să-i pedepsiți atunci când greșesc”, recomandă Natalia Solovei, psiholog.

Ana Bostan, beneficiara Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” din Chișinău.

Dumitru Rubanovici este medic dermatovenerolog. El activează la CSPT „Neovita” chiar de la începutul înființării Centrului. Anume munca cu tinerii îl face să rămân aici.

Și Nadejda Bordian face parte din echipa specialiștilor de la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” încă de la începutul creării acesteia. Îi place să muncească cu tinerii, deoarece ei reacționează la indicațiile specialiștilor la timpul potrivit și se străduie să facă totul corect. Medicul vede rezultatele pozitive în timp scurt și asta o motivează să activeze mai departe.Centrul „Neovita” a fost creat pe 30 mai 2002, de către Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” cu suportul UNICEF Moldova în colaborare cu Asociaţia Medicală Teritorială Râșcani și Primăria municipiului Chișinău.

Centrul „Neovita” a fost creat pe 30 mai 2002, de către Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” cu suportul UNICEF Moldova în colaborare cu Asociaţia Medicală Teritorială Râșcani și Primăria municipiului Chișinău.

Sursa: stiripozitive.eu